Finner du ikke det du leter etter?
Bodø Pensjonskasse
Bodø Pensjonskasse ble opprettet 01.07.1927 og leverer offentlig tjenestepensjon til ansatte i Bodø kommune, samt ansatte i kommunale foretak og andre virksomheter som kommunen har eierandel i eller særlig tilknytning til.
Pr. 31.12.2023 utgjør medlemsmassen over 19 279 personer fordelt på aktive medlemmer, oppsatte medlemmer og pensjonister.
Vårt formål er å yte pensjoner til medlemmer og pensjonsberettigede i Bodø kommune, og i andre virksomheter med nær tilknytning til kommunen, i henhold til Hovedtariffavtalens bestemmelser.
Lærere tilsluttet Statens pensjonskasse (SPK) og sykepleiere tilsluttet Kommunal landspensjonskasse (KLP) er ikke medlemmer i Bodø Pensjonskasse.
Virksomheter med pensjonsordning i Bodø Pensjonskasse
Følgende virksomheter/stiftelser har pensjonsordning i BPK:
Bodø Havn KF
Bodø kommune
Bodø kirkelig fellesråd
Bodø pensjonskasse
Bodø Produksjonssenter AS
Bodø Spektrum KF
Bodø2024 IKS
Salten Brann IKS
Salten Regionråd
Skjerstad Bygningsstiftelse
Stormen Konserthus Bodø KF
Zahlfjøsen AS
Administrasjonen i Bodø Pensjonskasse
Hans Petter Horsgaard - daglig leder
Kjell Morten Olsen - økonomiansvarlig
Ann-Kristin Jørgensen - rådgiver
Geir Ottesen - rådgiver
Pensjonskassen holder til i 2. etasje i Bøckmanngården, Torvgata 1.
Organisasjonsnummer: 940 027 365
Styret i Bodø Pensjonskasse
Pensjonskassen ledes av et styre på åtte medlemmer. Styret er pensjonskassens øverste organ, og det er styret som utøver eierskapet i pensjonskassen.
Fire styremedlemmer er oppnevnt av bystyret, og fire styremedlemmer er oppnevnt av arbeidstakernes organisasjoner fra innskuddspliktige medlemmer og pensjonister i pensjonskassen, eller andre de ønsker skal representere rettighetshaverne.
Styremedlemmene må oppfylle særlige egnethetskrav når det gjelder kompetanse og forståelse for pensjonskassens virksomhet. De er personlig valgt og skal ivareta pensjonskassens interesser. De kan derfor ikke utøve noen form for eierstyring på vegne av de organer eller organisasjoner som har oppnevnt dem.
For tiden består styret av 3 kvinner og 5 menn:
Morten Støver, leder
Marianne Blix, nestleder
Lars Vikjord
Adelheid B. Kristiansen
Thor Arne Tobiassen
Jarl Richard Salamonsen
Glenn Roger Balseth
Elin Berg
Litt mer om pensjonskassen
Vår virksomhet er regulert gjennom Lov om Finansforetak og Lov om Forsikringsvirksomhet. Pensjonskassen har konsesjon fra Finanstilsynet til å drive pensjonsvirksomhet, og er underlagt Finanstilsynets kontroll. Det rapporteres derfor jevnlig til tilsynet for å sikre at alle lov- og forskriftskrav blir fulgt.
Uavhengig statsautorisert revisor gjennomgår og kontrollerer hvert år pensjonskassens regnskaper. Godkjent aktuar beregner hvert år alle forsikringsmessige avsetninger, og ekstern rådgiver gjennomgår og kontrollerer årlig pensjonskassens rutiner og praksis.
Det følger av Lov om Forsikringsvirksomhet at pensjonskassen er selveiende. Det innebærer at Bodø Pensjonskasse ikke er eid av kommunen/foretakene vi leverer våre tjenester til fordi pensjonskassen skal holdes rettslig og økonomisk atskilt fra arbeidsgiverforetakene.
Gjennom streng regulering settes det av betydelige reserver som både skal sikre utbetaling av pensjoner og fremtidig drift av pensjonsordningen. Pensjonskassens kostnader til drift holdes atskilt fra pensjonsmidlene.
Etiske retningslinjer for Bodø Pensjonskasse
Her følger pensjonskassens etiske retningslinjer som former gode holdninger og god praksis i vår organisasjon.
-
Bodø Pensjonskasse (BPK) legger stor vekt på redelighet, ærlighet og åpenhet i all sin virksomhet. Både styret og ansatte har ansvar for å etterleve dette prinsippet. Som forvaltere av medlemmenes pensjonsmidler stilles det spesielt høye krav til den enkelte medarbeiders etiske holdninger i sin virksomhet for pensjonskassen.
Alle plikter lojalt å overholde de lover, forskrifter og reglementer som gjelder for pensjonskassens virksomhet. Dette innebærer også at alle forholder seg lojalt til de vedtak som er truffet i BPKs styre.
-
Medarbeiderne skal være seg bevisst at de danner grunnlaget for medlemmenes tillit og holdning til BPK. De skal derfor ta aktiv avstand fra og bekjempe enhver uetisk praksis i pensjonskassen.
Alle har frihet til å delta og engasjere seg i sosiale medier og andre medier. Det er samtidig viktig å tenke gjennom hvilke konsekvenser innlegg og ytringer kan ha for BPK. Vi er ikke anonyme når vi kommenterer saker relatert til BPK. Derfor skal ingen snakke negativt om BPK, forretningsforbindelser eller konkurrenter. Rykter og spekulasjoner knyttet til BPK, forretningsforbindelser eller konkurrenter, skal ikke kommenteres. Tvilstilfeller bør diskuteres med daglig leder.
-
Styret og ansatte i BPK skal unngå personlige fordeler av en art som kan påvirke, eller være egnet til å påvirke handlinger, saksforberedelser eller vedtak.
Dette gjelder likevel ikke gaver av bagatellmessig verdi (kr 600,-). Gaver omfatter ikke bare materielle gjenstander, men også andre fordeler, f.eks. i form av personlige rabatter ved kjøp av varer og tjenester. Unntatt fra dette er ordninger som er gjort gjeldende for alle ansatte eller ordninger som er gjort kjent av styret i BPK.
I tvilstilfeller skal daglig leder, evt. styrets leder kontaktes. Mottatte gaver skal returneres.
Moderate former for gjestfrihet og representasjon hører med i samarbeidsforhold og informasjonsutvikling. Graden av slik oppmerksomhet må imidlertid ikke utvikles slik at den påvirker beslutningsprosessen, eller kan gi andre grunn til å tro det.
Reiseutgifter i faglig sammenheng skal dekkes av BPK. Unntak fra dette prinsippet kan bare skje etter særskilt vedtak av styret. Der hvor eksterne inviteres til å delta på pensjonskassens seminarer kan reise- og oppholdskostnader dekkes av BPK når deltakelsen bidrar til kompetanseheving og faglig utvikling.
-
Styret og ansatte skal unngå å komme i situasjoner som kan medføre konflikt mellom pensjonskassens interesser og personlige interesser. Dersom personlige interesser kan påvirke avgjørelsen i en sak en har faglig ansvar for, eller for øvrig deltar i behandlingen av, skal en ta dette opp med styrets leder.
Eksempler på slike mulige interessekonflikter kan være:
- Forretningsmessige forhold til tidligere arbeidsgiver eller arbeidskolleger
- Lønnet bierverv som kan påvirke ens arbeid i BPK
- Engasjement i interesseorganisasjon eller politisk virksomhet som berører forhold som den enkelte arbeider med i pensjonskassen
- Personlige økonomiske interesser som kan føre til at vedkommende medarbeider kommer i en konkurransesituasjon eller lojalitetskonflikt i forhold til BPKs virksomhet
- Familiære og andre sosiale forbindelser
-
Alle har lovbestemt taushetsplikt om det de i forbindelse med sitt arbeid får kjennskap til om medlemmenes eller andres forretningsmessige eller private forhold.
Fortrolige opplysninger som mottas i forbindelse med behandling av saker i pensjonskassen, må respekteres og ikke brukes til personlig vinning. Dette omfatter informasjon om både medlemmer og forretningsforbindelser.
All informasjon som gis i forbindelse med BPKs virksomhet skal være korrekt og pålitelig, og ikke med hensikt gis tvetydig formulering.
-
Dette reglementet skal gjøres kjent for pensjonskassens ansatte ved tiltredelse. Styret kan bestemme at det skal kreves egenerklæring fra de som ansettes om at dette reglement samt finansforetakslovens bestemmelser om taushetsplikt er kjent.