Alderspensjon
Finner du ikke det du leter etter?
Alderspensjon fra Bodø Pensjonskasse er en tjenestepensjon du får utbetalt i tillegg til alderspensjon fra folketrygden (NAV). Regelverk for opptjening, beregning og utbetaling av alderspensjon fra pensjonskassen er forskjellig for årskull født i 1962 og tildligere, og årskull født i 1963 og senere.
Slik søker du om alderspensjon
Ta gjerne kontakt med pensjonskassen for å avklare når du kan søke om alderspensjon i forhold til din stilling. Vi er også behjelpelig med beregning av fremtidig pensjon.
Har du tidligere vært medlem i en annen offentlig tjenestepensjonsordning som eksempelvis Statens pensjonskasse (SPK) eller KLP, vil din medlemstid der bli tatt med ved beregning av din pensjon.
Vilkår for pensjon og regelverk for beregning av pensjon følger av Hovedtariffavtalens bestemmelser, særavtale SGS 2020 Pensjonsordninger, del 1.
Alderspensjon - født før 1963
Vi har laget en film som kort og enkelt forklarer regelverk for alderspensjon for deg som er medlem i pensjonskassen og født før 1963.
Alderspensjonen beregnes ut i fra pensjonsgrunnlag, pensjonsgrad og antall medlemsår du har i offentlige tjenestepensjonsordninger. Pensjonsgrunnlaget beregnes ut fra sluttlønn og gjennomsnittlig stillingsstørrelse. Fra du fyller 67 år skal alderspensjonen levealdersjusteres.
Har du hatt varierende stillingsstørrelse i medlemsperioden vil pensjonsgrunnlaget omregnes i forhold til gjennomsnittlig stillingsstørrelse. Ved mindre medlemstid enn 30 år blir pensjonen avkortet forholdsmessig.
Alderspensjonen utbetales med virkning fra og med første dagen etter lønnsopphør og er en livsvarig ytelse.
Alle tidsrom du har vært medlem av offentlige tjenestepensjonsordninger summeres og rundes av til nærmeste hele år. Seks måneder eller mer rundes oppover, mens mindre enn seks måneder rundes nedover. En måneds medlemskap fra eller til kan derfor ha betydning for pensjonens størrelse dersom du ikke har full opptjeningstid.
Dersom du går av etter 85 års-regelen får du også utbetalt 66 % av pensjonsgrunnlaget i alderspensjon forutsatt en medlemstid på 30 år.
Er du født før 1959 har du en garanti som veier opp for levealdersjustering av din pensjon (levealdersjustering gjelder først fra fylte 67 år). Garantien sikrer at din alderspensjon fra 67 år er på minst 66 % av pensjonsgrunnlaget om du har full opptjening, og tar ut alderspensjon fra pensjonskassen og folketrygden samtidig.
Født i 1959 - 1962
Alderspensjonen beregnes slik beskrevet i avsnittet over, men uten samme garantinivå i forhold til levealdersjusteringen.
Garantien reduseres med 10 % for hvert årskull:
- 1959-kullet får et garantitillegg på 90 %
- 1960-kullet får et garantitillegg på 80 %
- 1961-kullet får et garantitillegg på 70 %
- 1962-kullet får et garantitillegg på 60 %
Dersom du har mindre enn 30 års medlemstid før 01.01.2011 reduseres garantien forholdsmessig.
Alderspensjon - født i 1963 eller senere
Vi har laget to filmer som kort og enkelt forklarer regelverk for alderspensjon for deg som er medlem i pensjonskassen og født i 1963 eller senere.
Påslagspensjon - opptjent fra 01.01.2020
I forbindelse med tariffoppgjøret i 2019 ble ny offentlig tjenestepensjon innført for alle medlemmer av offentlige tjenestepensjonsordninger som er født i 1963 eller senere.
Det blir mer lønnsomt å jobbe lenger, og det blir enklere å bytte mellom jobb i privat og offentlig sektor uten å tape pensjonsrettigheter. Med ny pensjonsordning kan pensjonen tas ut fleksibelt mellom 62 og 75 år, og man kan kombinere pensjon med inntekt uten at pensjonen reduseres.
Ny offentlig tjenestepensjon er en spareordning slik som for opptjening av alderspensjon i folketrygden (NAV), og samles opp i en påslagsbeholdning. Denne tjenestepensjonen er også livsvarig og kommer i tillegg til alderspensjonen fra NAV.
Ny offentlig tjenestepensjon kan kombineres med arbeidsinntekt, alderspensjon fra NAV og AFP uten at pensjonen blir redusert.
Har du opptjent offentlig tjenestepensjon forut for 1.1.2020 beregnes denne etter tidligere regelverk.
Pensjonen tjenes opp fra innmeldingsdato i tjenestepensjonsordningen, og tidligst fra 1. januar 2020. Det er en grunnsats på 5,7 prosent av pensjonsgivende lønn opp til 12 ganger folketrygdens grunnbeløp (G), og en tilleggssats på 18,1 prosent av pensjonsgivende lønn mellom 7,1 G og 12 G.
- Pensjonsopptjening gis fram til og med måneden du fyller 75 år ved arbeid i medlemspliktig stilling
- Uførepensjon fra offentlige tjenestepensjonsordninger gir pensjonsopptjening
- Utdanningspermisjon kan gi pensjonsopptjening
Bruttopensjon - opptjent før 01.01.2020
Utbetaling av alderspensjon?
Du kan søke om alderspensjon fra Bodø Pensjonskasse når du fyller et av følgende vilkår:
- når du når aldersgrensen for din stilling
- når summen av din egen alder og medlemstid er minst 85 år og det ikke er mer enn 3 år igjen til du når stillingens aldersgrense
- når du fyller 67 år
Alle født i 1963 og senere kan ta ut alderspensjon fra fylte 62 år (2025). Foreløpig gjelder at medlemmer født i 1963 og senere som jobber i stillinger med særaldersgrense 60 år kan ta ut pensjon etter samme regelverk som gjelder for de som er født før 1963.
Delvis (gradert) alderspensjon
Med arbeidsgivers samtykke kan du ta ut delvis pensjon ved å trappe ned yrkesaktiviteten med minst 10 % av full stilling. Ved delvis pensjon må søknad informere om din fremtidig stillingsprosent. I tillegg til fremtidig fast stillingsprosent må det oppgis stillingsprosent for eventuelle ekstravakter.
Folketrygdens alderspensjon
Folketrygdens alderspensjon har fleksibelt uttak fra fylte 62 år. Dette betyr at fra du fyller 62 år kan du begynne å ta ut pensjon fra folketrygden så fremt du har opptjent nok pensjon til dette. Det er størrelsen på opptjeningen (pensjonsbeholdningen) som avgjør om du kan å ta ut alderspensjon fra folketrygden før du er 67 år.
Fra fylte 67 år har alle rett til å ta ut folketrygdens alderspensjon.
Inntekt og alderspensjon
Du har anledning til å kombinere alderspensjon fra Bodø Pensjonskasse med arbeidsinntekt, men arbeidsinntekten kan føre til reduksjon i tjenestepensjonen.
Vær oppmerksom på at folketrygden og Bodø Pensjonskasse har ulike regler når det gjelder inntekt og pensjon. Skal du jobbe samtidig som du mottar alderspensjon bør du kontakte pensjonskassen og undersøke hva som gjelder i ditt tilfelle for å unngå feilutbetaling av pensjon.
Inntekt fra privat sektor
Selv om du mottar alderspensjon fra pensjonskassen kan du ha ubegrenset arbeidsinntekt så fremt arbeidsgiver ikke er omfattet av en offentlig tjenestepensjonsordning som går inn under Overføringsavtalens bestemmelser.
Inntekt fra offentlig sektor
Dersom arbeidsforholdet gir rett på medlemskap i Bodø Pensjonskasse eller annen offentlig tjenestepensjonsordning som går inn under overføringsavtalens bestemmelser skal alderspensjonen fra pensjonskassen reduseres. Innmeldingskravene varierer ut fra hvilket tariffområde din arbeidsgiver tilhører.
Du må kontakte arbeidsgiver for å få informasjon om hvilke regler som gjelder for deg. Alderspensjonen fra Bodø Pensjonskasse blir ikke redusert dersom arbeidsforholdet ikke gir rett til medlemskap i offentlig tjenestepensjonsordning.
Blir du tilsatt på pensjonistvilkår skal du ikke meldes inn i offentlige tjenestepensjonsordninger. Avlønning på pensjonistvilkår utgjør fra 1. januar 2025 kroner 258,- pr. time. Din arbeidsgiver vil kunne besvare ytterligere spørsmål om pensjonistavlønning. NB! Er du født i 1963 eller senere kan du ikke jobbe på pensjonistlønn.
Blir du som følge av et arbeidsforhold meldt inn i en offentlig tjenestepensjonsordningen etter at du har gått av med alderspensjon fra pensjonskassen vil det kunne føre til lavere samlet pensjonsutbetaling når du senere igjen skal ha utbetalt full alderspensjon.
Vi oppfordrer deg derfor til å kontakte pensjonskassen dersom du planlegger å begynne i et arbeidsforhold hvor du blir meldt inn i en offentlig tjenestepensjonsordning igjen.
Fortsetter du i medlemspliktig stilling utover 70 år skal du fremdeles være innmeldt i pensjonsordningen og alderspensjonen fra pensjonskassen vil også da bli redusert.
NB! Er du født i 1963 eller senere kan du ikke jobbe på pensjonistlønn.
Pensjonistlønn - tillegg ved rekrutteringsutfordringer
Ved rekrutteringsutfordringer kan det tilbys tillegg i pensjonistlønnssatsen, jf. SGS 2020 Pensjonsordninger Del 1, § 3-2.
Mange kommuner og fylkeskommuner opplever høy etterspørsel etter arbeidskraft, der alderspensjonister som arbeider på pensjonistlønn kan være til nytte. Det viser seg imidlertid at nåværende sats for pensjonistlønn ikke tiltrekker nok erfarne arbeidstakere med høyere kompetanse. Dette nye tillegget kan gjøre det mer attraktivt for pensjonister å fortsette å bidra.
For mer informasjon om tillegg i pensjonistlønnssatsen kan du klikke på linken under som tar deg til KS sin egen informasjonsside om pensjonistlønn i KS’ tariffområde:
NB! Er du født i 1963 eller senere kan du ikke jobbe på pensjonistlønn.