Avtalefestet pensjon (AFP) - født 1962 eller tidligere

Finner du ikke det du leter etter ?


AFP er en tidligpensjonsordning og rettighet etter hovedtariffavtalen, og er fremforhandlet av arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

Bodø Pensjonskasse administrerer og utbetaler AFP på vegne av arbeidsgiver.

Slik søker du om AFP

Kontakt pensjonskassen for å avklare om du fyller vilkårene for AFP. Vi er også behjelpelig med beregning av fremtidig pensjon.

Har du tidligere vært medlem i en annen offentlig tjenestepensjonsordning som eksempelvis Statens pensjonskasse (SPK) eller KLP, vil din medlemstid der bli tatt med i beregningen.

Du kan søke AFP ved å logge deg inn i “Medlemsportalen/Din side” og fylle ut en elektronisk søknad, eller du kan benytte knappen under og laste ned et søknadsskjema i form av en pdf-fil.

Vilkår for pensjon og regelverk for beregning av pensjon følger av Hovedtariffavtalens bestemmelser, se særavtale SGS 2020 Pensjonsordninger, del 2.

 

Vi har laget en film som kort og enkelt informerer og forklarer regelverk for avtalefestet pensjon for deg som er medlem i pensjonskassen og født før 1963.

Vilkår for AFP fra 62 år

AFP kan tidligst komme til utbetaling fra og med den første i måneden etter at du har fylt 62 år. For å kunne søke om AFP fra 62 år må du oppfylle følgende vilkår:

- Være tilsatt i lønnet arbeid fram til uttakstidspunktet og fratrer med minst 10 % av full stilling.

- Ha vært sammenhengende tilsatt i minst 20 % stilling, med en pensjonsgivende inntekt som på årsbasis overstiger grunnbeløpet i folketrygden hos samme arbeidsgiver eller annen arbeidsgiver med pensjonsordning omfattet av overføringsavtalen mellom offentlige tjenestepensjonsordninger de siste 3 år.

- Ikke mottar noen tjenestepensjon eller andre ytelser som er finansiert av arbeidsgiver på uttakstidspunktet, uten motsvarende arbeidsplikt. AFP kan likevel tilstås arbeidstakere som oppebærer en delvis uførepensjon finansiert av arbeidsgiver. Dette gjelder også de som på grunn av særaldersgrense har fått omregnet uførepensjonen til alderspensjon ved nådd aldersgrense. Mottar du derimot ytelser fra folketrygden som uføretrygd, arbeidsavklaringspenger eller etterlattepensjon, må du frasi deg disse ytelsene fra NAV for å få AFP fra Bodø Pensjonskasse.

- Du må ha en pensjonsgivende inntekt som på årsbasis overstiger grunnbeløpet i folketrygden, og dessuten ha hatt en tilsvarende pensjonsgivende inntekt i året før uttaksåret.

- Du må ha hatt minst 10 år med poengopptjening i folketrygden i perioden fra og med det år vedkommende fylte 50 år til og med året før uttaksåret.

- Du må i de 10 beste år i perioden fra og med 1967 til og med året før uttaksåret ha hatt en gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt på minst 2 ganger folketrygdens grunnbeløp.

Folketrygden fastsetter årlig størrelsen på grunnbeløpet som pensjonsytelser regnes ut i fra. Fra 1.mai 2024 er grunnbeløpet satt til kroner 124 028,-.

Vilkår for AFP fra 65 år

AFP fra fylte 65 år kan tidligst komme til utbetaling fra og med den første i måneden etter at du har fylt 65 år. For å kunne søke om AFP fra 65 år må du oppfylle følgende vilkår:

- Være tilsatt i lønnet arbeid fram til uttakstidspunktet og fratrer med minst 10 % av full stilling.

- Oppfylle vilkårene som gjelder for AFP før fylte 65 år, eller har fratrådt med minst 10 % av full stilling og har minst 10 års medlemskap i pensjonsordningen etter fylte 50 år.

Etter avtale med arbeidsgiver kan du arbeide i redusert stilling og gå av med delvis AFP. Du kan også kombinere en delvis uførepensjon fra pensjonskassen med avtalefestet pensjon, men dette avhenger av hvordan pensjonen beregnes. I slike tilfeller bør du kontakte pensjonskassen for mer informasjon.

Beregning av AFP

Før 65 år består AFP av grunnpensjon, tilleggspensjon/særtillegg og et AFP-tillegg som utgjør kr 20 400 pr. år, samt eventuelt et tillegg for forsørget ektefelle. Beregningen foretas av NAV, men utbetales av pensjonskassen.

Fra 65 år kan AFP også beregnes som vanlig alderspensjon fra pensjonskassen dersom vilkårene for dette er oppfylt, og dersom dette gir en større utbetaling enn AFP beregnet etter reglene som gjelder før fylte 65 år.

Pensjonskassen undersøker hvilken beregning som gir høyest utbetaling og legger denne til grunn for utbetalingen såfremt man fyller vilkårene for AFP etter begge beregningsregler.

Inntekt og AFP - født før 1963

Før 65 år
Har du AFP i perioden fra 62 - 64 år har du med virkning fra 01.01.2025 et toleransebeløp på 32 247 kroner brutto per år. Det betyr at du kan tjene inntil kroner 32 247 mer enn den inntekten som er lagt til grunn for beregning av din pensjon (fremtidige inntekt) uten at pensjonen blir redusert. I perioden 01.01.2024 - 31.12.2024 var toleransebeløpet på 30 841 kroner brutto i året.

Fra 65 år
Regelverk for inntekt og AFP i perioden 65 - 67 år er avhengig av hvilket regelverk som er lagt til grunn for beregning av pensjon. Dersom AFP før og etter 65 år er beregnet etter samme regelverk, folketrygdberegnet AFP, gjelder samme toleransebeløp som beskrevet i avsnittet over.

Dersom AFP etter 65 år beregnes som vanlig alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen kan du ved arbeid i offentlig sektor jobbe på pensjonistvilkår uten at pensjonen skal reduseres. Timesats utgjør kr 258,- pr. faktisk arbeidet time, og denne satsen gjelder fra og med 01.01.2025. NB!

Dersom AFP etter 65 år beregnes som vanlig alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen kan du ved arbeid i privat sektor tjene ubegrenset uten at pensjonen skal reduseres.

Pensjonistlønn - tillegg ved rekrutteringsutfordringer

Ved rekrutteringsutfordringer kan det tilbys tillegg i pensjonistlønnssatsen, jf. SGS 2020 Pensjonsordninger, del 1, § 3-2.

Mange kommuner og fylkeskommuner opplever høy etterspørsel etter arbeidskraft, der alderspensjonister som arbeider på pensjonistlønn kan være til nytte. Det viser seg imidlertid at nåværende sats for pensjonistlønn ikke tiltrekker nok erfarne arbeidstakere med høyere kompetanse. Dette nye tillegget kan gjøre det mer attraktivt for pensjonister å fortsette å bidra.

For mer informasjon om tillegg i pensjonistlønnssatsen kan du klikke på linken under som tar deg til KS sin egen informasjonsside om pensjonistlønn i KS’ tariffområde:

 

AFP og etteroppgjør for 2024

Hvert år utfører pensjonskassen et etteroppgjør hvor inntekt fra skatteoppgjøret avstemmes mot inntekt lagt til grunn for beregning og utbetaling av AFP. Siden vi må avvente skatteoppgjøret så foretas etteroppgjør høsten året etter at pensjonsutbetalingen fant sted.

Avviker inntektsopplysningene fra skatteoppgjøret med mer enn 30 841 kroner brutto (toleransebeløp) fra inntekt lagt til grunn for pensjonsutbetalingen beregner vi ny utbetaling for det aktuelle inntektsåret.

Viser etteroppgjøret at du har fått for lite eller for mye pensjon får du brev fra oss som viser hvordan etteroppgjøret er beregnet. Etteroppgjøret er objektivt og pensjonskassen vurderer derfor ikke skyldspørsmål.

Inntekt som har betydning for etteroppgjøret:

- Arbeidsinntekt fra privat eller offentlig sektor som er opptjent samtidig med utbetaling av AFP

- Styrehonorarer

- Honorarer fra ulike tillitsverv

- Feriepenger som er opptjent fra arbeid du har utført etter at du tok ut hel eller delvis AFP første gang

- Trygdeytelser som sykepenger, arbeidsavklaringspenger, dagpenger, foreldrepenger, og omsorgslønn

Inntekt som ikke har betydning for etteroppgjøret:

- Inntekt du tjente opp før uttak av AFP

- Feriepenger du tjente opp før uttak av AFP.

- Inntekt du tjente opp etter at du ble 67 år

- Inntekt i perioder hvor AFP har vært stanset

- Kapitalinntekter

Forrige
Forrige

Alderspensjon

Neste
Neste

Uførepensjon